Apukám, a gázkészülék szerelő azt hitte, hogy nem ért az autógumikhoz

Hát az tény, hogy apum nem autószerelő, de higgyétek el nekem, ha mondom, hogy nagyon jó érzéke van mindenféle ilyesmihez. Például, annak ellenére, hogy nem asztalos, ő készítette az ágyamat és az íróasztalomat is. És annak ellenére, hogy nem csemperakó, a saját szobájában ő rakta fel a csempét. Azt hiszem, vonzza őt az ezekben a dolgokban rejlő kihívás. Nem is csodálom, hogy gázkészülék szerelő lett, hiszen annak is megvan a maga veszélye.

Szóval, már középiskolás voltam, amikor annyira meg tudtuk szedni magunkat, hogy vásárolhattunk egy autót. Apu természetesen teljesen el volt ragadtatva a használt autótól, amit végre megengedhettünk magunknak, de láttam rajta, hogy fél tőle, mert nem ismerte műszaki szempontból. Azt hiszem izgult, hogy valami ki fog fogni rajta. És pár év múlva, még mindig annyira izgult, hogy ne történjen semmi gond az autóval, mert még mindig nem ért hozzá, hogy nekem kellett a kezembe vennem a téli gumik kérdését, merthogy nagyon elkoptak a régiek és szükségünk volt új téli gumira.

Hogy honnan tudtam, hogy új gumira van szükségünk? A pasim apukája (ekkor már gimibe jártam, nyugi) is épp akkoriban vásárolt új gumikat a Gumidiszkont webshopról. Akárcsak apa, én sem értettem az autókhoz és a gumikhoz, épp ezért úgy döntöttem, hogy megnézem ezt a Gumidiszkont oldalt, hogy tanuljak róla ezt, meg azt. Az első tudás, amit azonnal gyakorlatba léptettem, az volt, hogy haza mentem és leellenőriztem a garázsunkban a téli gumikat, mivel megtudtam, hogy mennyi kopás után érdemes, és mennyi kopás után kötelező kicserélni a téli gumikat (mindezt a barázda mélységéből lehet megállapítani). Ekkor rájöttem, hogy épp, hogy még szabad használnunk ezeket a gumikat, de ha az ajánlatot vesszük figyelembe, akkor már rég új téli gumikat kellett volna vásárolnunk. Azt nem értettem, hogy az autószerelő, aki pár héttel ezelőtt felrakta a gumikat apa autójára, miért nem szólt neki, hogy ez már így nagyon nem járja és ideje lenne kicserélni a gumikat.

Aznap este a vacsoránál megosztottam a friss információimat a szüleimmel. Apa nem értette, hogy hogyan működik egy webáruház, ami autóabroncsokat árusít, úgyhogy azzal kezdtem, hogy elmagyaráztam neki. Többféle szűrő használata alapján ki tudod választani, hogy milyen gumira van szükséged, vagy hogy milyen gumit szeretnél (pl. téli, nyári, vagy négyévszakos; személyautóra, terepjáróra vagy kisteherautóra; a terhelési index és a sebesség index alapján; a fogyasztás, a nedves út és a külső zaj alapján stb.) Mit mondott erre az öreg? Azt, hogy nem érti ő, hogy mik ezek. Ekkor mondtam neki, hogy ez mind nem gond, mert ezen az oldalon bőven el van magyarázva minden fogalom ahhoz, hogy megértsd, hogy mire van szükséged pontosan és magadtól is tudj vásárolni. Biztosra tudtam, hogyha én is megértettem, amiket elmagyaráztak az Általános információk menüpontban, akkor apa számára könnyed, szórakoztató olvasmány lesz az egész. Aztán mondtam neki, hogy az is nagyon vagány, hogy a gumikat több helyre is lehet rendelni. Ha szeretnénk, akkor elhozzák hozzánk és elviheted a megszokott (de úgy tűnik nem túl segítőkész) autószerelőhöz; vagy egyébként van egy olyan lehetőség is, hogy a Gumidiszkont egyik telephelyére rendeljük a gumikat, és amikor megyünk átvenni azt, akkor ott helyben fel is rakják azt.

Apa másnap reggel már úgy kelt, hogy mindenképp veszünk új gumikat. Gondolom utána nézett a mienk állapotának, valamint a kínálatban lévő gumik árának. Azért is annyira jó ez az oldal, mert akkora kínálattal rendelkezik, hogy bárki megtalálhatja azt, amit árban a leginkább meg tud engedni magának. Ez pedig fontos volt számunkra, mert még mindig nem vagyunk valami gazdagok.

Szóval megrendeltük apával a gumikat, mégpedig a telephelyre, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen. Végre azt láttam apán, hogy úgy érzi, hogy az autókhoz is konyít egy keveset. Ha máshoz nem is, de a gumikhoz tényleg. Az új téli guminkkal, az októberi esőben haza mentünk a telephelyről és közben arról beszéltünk, hogy tavasszal valószínűleg nyári gumikat is fogunk vásárolni, mert azok sem lehetnek valami túl jó állapotban.téli gumi