Az új lakásom, amit úgy alakítottam ki, amilyennek mindig is elképzeltem

Szolnoki vagyok és nemrég vettem egy lakást a városon belül. Nem volt ugyan új építésű, de szándékosan nem is olyanokat kerestem. A célom az volt ugyanis, hogy a megvásárolt ingatlant én magam újítom fel és olyanra csináltatom, mint amilyenre mindig is vágytam. Az új otthonomat nagyon megszerettem, már a felújítás előtt is, egy idős bácsié volt, aki öregek otthonába költözött és ezért adta el a lakását. Kicsit meg is látszott a belső téren, hogy idős ember lakta, de ahhoz képest igen stílusos volt. Pár nagyobb beruházást eszközöltem csak be, például a gázkészüléket cseréltettem ki. Nem volt elavult az sem, ami eredetileg ott volt, de én egy kondenzációs kazánt szerettem volna, a legújabb fajtát. Szerencsére Szolnokon is van sok gázkészülék-szerelő szakember, ezért alapos munkát végeztek azok, akiket megbíztam a cserével kapcsolatban.

Egy külön történet egyébként, hogy hogyan jutottam hozzá a lakáshoz, hogyan találtam rá. Elég rögös volt az út, míg ráleltem a neten. Az egész költözés gondolata már egy évvel a tényleges áthurcolkodás előtt megszületett. Eleinte ismerősöktől érdeklődtem, nem tudnak-e Szolnokon egy jó lakást esetleg, amit én magam újíthatok fel. Mivel nem kaptam ötleteket, ingatlanhirdetéseket kezdtem el böngészni, hátha ráakadok az álomotthonomra. Mivel sok ilyennel foglalkozó weblap van a neten, nem túlzok, hónapokig nézegettem őket, pár lakást meg is néztem élőben is, de valahogy egyik sem volt az igazi. Aztán egyik este egy új oldalra leltem rá: a Nextapró-ra. Még sosem hallottam róluk ezelőtt, ezért kétkedve kezdtem el böngészni ott. Úgy voltam vele, hogy biztos nem egy számomra teljesen ismeretlen oldalon fogok rábukkanni a tökéletes otthonomra. Nagyot tévedtem. Az az egyik jó dolog Szolnokban, hogy a fővárosi ingatlanárakhoz képest itt nagyon alacsonyak a kifizetendő összegek. Nekem szerencsére igazán jól fizető munkám van itt, így hála égnek volt lehetőségem válogatni bőven. A Nextapró-n pedig volt is miből, mert rengeteg volt az eladó lakás Szolnok városában.

Mivel kifejezésre is rá tudtam keresni az oldalon, a felújítandó szót pötyögtem be abba a sávba és beállítottam, hogy a leírásban is keressen, így egyből azokat a lakásokat dobta ki, amikkel van még némi feladat. Az árminimum és ármaximum beállíthatósága is egy nagyon jó funkció, mivel azért nem akartam az összes megtakarított pénzemet elkölteni, a felújításra is kellett hagynom, így be tudtam állítani, hogy mennyit szeretnék max. elkölteni az új lakásomra. Észrevettem, hogy nem csak Szolnokon, hanem annak agglomerációjában is van lehetőségem keresni, ezért kiválasztottam, hogy a város + 10 km-es környezetében is hozza ki a találatokat. Mivel volt autóm, ezért nem volt akadálya az ingázásnak. Jó a közlekedés a városban és a környékén is, szóval érdemes volt kihasználni ezt a lehetőséget, hátha spórolok egy kis pénzt és több marad a felújításra.

Mivel több lakást is találtam végül, amik szóba jöhettek volna – agglomerációsat is – mindegyik hirdetőre ráírtam a Nextapró-n keresztül, hogy mikor lenne lehetőségem megtekinteni a hirdetett ingatlant. Tök jó, hogy az oldalon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot az eladóval, sokan – köztünk én is – utálok telefonálni, sokkal jobban preferálom a chatelést és az írásos beszélgetést. A hirdetők mind válaszoltak nekem – konkrétan 3 emberrel beszéltem – és lefixáltam velük egy-egy időpontot. Miután mindhárom ingatlant megnéztem és mindegyik olyan volt, amilyennek a Nextapró-n tűntek – a részletes leírások és jó minőségű fotók alapján – nagyon nehéz volt meghoznom a döntést. Végül az öregúr lakása mellett döntöttem, ő volt a legszimpatikusabb számomra a három ember közül és az ő lakása állt legközelebb az elképzeléseimhez. Szerencsére minden zökkenőmentesen ment az ingatlan átadásával kapcsolatban, a bácsi szépen kiköltözött, ebben a lánya volt a segítségére, én pedig átvehettem a kulcsokat és bepakolhattam. A lánya, akiről kiderült, hogy Marcsinak hívják, adta át nekem a kulcsokat. Szóba elegyedtem vele és kiderült, hogy ő tette fel a hirdetést a Nextapró-ra. Nekik is egy végső megoldás volt ez, ő sem ismerte őket korábban. Hónapokig árulta más oldalakon az ingatlant, de nem jöttek a leendő vásárlók, egy ismerősétől hallott az oldalról és úgy gondolta, egy próbát megér. Sokat dicsérte nekem a hirdetői felületét a weblapnak, azt mondta, ha bármikor valamit el szeretnék adni, mindenképp használjam a Nextapró oldalát is, mert könnyen átlátható, egyértelműen kitölthető és egyre több a látogatója, ezért nagy az esély, hogy ott adom el az árult dolgomat. Nyilván azért mondta el ezt nekem, mert nekik is bevált, hiszen rajtam kívül négy ember is jelentkezett a hirdetéssel kapcsolatban. Elvileg én voltam nekik a legszimpatikusabb, ezért nagyon megörültek, mikor én maradtam a végén egyedüli vevő. Úgy gondolták, nálam lesz a legjobb kezemben az idős úr otthona. Megnyugtattam azért őket, hogy nem fogok ám mindent kicserélni, mert sok minden tetszik így is, ahogy van. Ez megnyugtatta a bácsit, aki az egész életét ebben a lakásban élte le és most is csak azért megy otthonba, mert egyedül nem tudja ellátni magát, a lánya pedig messze lakik és nem tud róla mindig gondoskodni. Nagyon megkedveltem ezt a kis családot és reméltem, fogok még velük találkozni az életben.

Elég sok bútort meghagytak nekem, amikhez nem is nagyon nyúltam hozzá, pár dolgot cseréltem csak ki, kifestettem mindenhol, járólapot cseréltem pár helyen és a gázkazánt váltottam le egy modernebbre. Jelenleg itt tartok, de az évek során azért szeretnék mást is lecserélni, például a nyílászárókat. Nagyon szeretem az új otthonomat, köszönet érte a Nextapró-nak, nélkülük nem találtam volna rá erre a szuper kis lakásra, ami mindenben tökéletes számomra.