Ha kifogy a gázpalack ne legyünk lusták kicserélni – így égett le a férjem szemöldöke a motorolaj adalék miatt grillezés közben

Ha a gázpalack szót meghallom, nekem egyből a grillezés jut eszembe. Én tehát egyből a nyárra asszociálok, hiszen a mi grillsütőnk azzal működik. Mindig eszembe jut a napsütés, a finom jeges limonádé, amit az udvaron szürcsölök, miközben érzem a frissen sült grillezett husi és a piruló zöldségek illatát. Bár nekem eddig nem sok dolgom volt vele, bevallom, egy kicsit félek a gázpalackkal való érintkezéssel, ezt a feladatot, tehát a cseréjét és a többi ügyes bajos dolgot a férjemre bízom. Meg hát persze nem könnyű cipelni sem, és a fogása sem a legjobb. Szerencsére pár sarokra van is egy benzinkút, ahol ki tudja cserélni. Mi viszonylag sokat szoktunk nyáron sütögetni, ilyenkor rendszerint áthívjuk a barátokat vagy éppen a családdal szervezünk közös grillezést. Sajnos előfordult már, hogy pont a sütés közepén fogyott ki a gázpalack. Szerencsére még nem dobtuk ki a régi grillt, az viszont faszénnel működik, és mivel a férjem kissé kiment a gyakorlatból, nehezen akart a tűz beindulni. Még a régi időkből maradt neki a garázsban ehhez való gyújtó folyadék, gondolta kicsit felpörgeti az eseményeket, amúgy is mindenki nagyon éhes volt a kifogyott gázpalack miatti csúszásból kifolyólag. Így történt az eset, hogy az én férjecském rossz palackot hozott ki a garázsból, ugyanis nem volt rajta a szemüvege. Sikerült neki a gyújtó folyadék helyett motorolaj adalékot  önteni a tűzre és persze mondanom sem kell, hogy kissé felcsaptak a lángot, amiből szerencsére azon kívül, hogy nagyjából a fél szemöldöke leégett, semmi komolyabb baja nem származott. Ezután valahogy mindenkinek elment a kedve a faszenes grilltől és a tűzrakástól úgy általában, így úgy döntött mégiscsak elmegy a benzinkútra, és kicseréli azt a gázpalackot, és, mivel a motorolaj adalékot  is sikerült kiöntenie, így abból is vett egy újabb üveggel.

A kertben nem csak grillezni szoktunk, de sokszor elővesszük a bográcsot is. Ehhez is gázt szoktunk használni, még szerencse, hogy kisebb kiszerelésben is lehet kapni, amit, amikor kempingezni vagy kirándulni megyünk akkor is magunkkal tudunk vinni kényelmesen, így bárhol össze tudunk rittyenteni egy finom ebédet vagy vacsorát akár.

Persze nem csak a kerti sütögetéshez használatos a gázpalack, mert van, aki a benti tűzhelyet is ezzel működteti, mondjuk, én ettől egy kicsit ódzkodnék, hogy a házban legyen, persze van, ahol máshogy ezt nem lehet megoldani, mert nincs vezetékes gáz a házban. Azt olvastam, hogy a főzésnél az a nagy előnye a PB-gáznak, hogy a földgázhoz képest a fűtőértéke annak mintegy két és félszerese, magyarul a hőt egyenletesen adja le.

A sütés-főzésen kívül vannak még népszerűbb felhasználási területei, az egyik leggyakoribb felhasználási módja a fűtés. Sok olyan fűtőtestet kapni az üzletekben, ami nem kizárólag hálózati gázról, hanem gázpalackról is működtethető. De a fűtésen kívül minden háztartásban szükség van például meleg vízre is többek között a fürdéshez, mosogatáshoz, mosáshoz is. A fűtés mellett ez is megoldható PB-gázzal, ugyanis vannak olyan vízmelegítők és bojlerek, amik ezzel működnek.

A gázpalack biztonságos használatára nagy hangsúlyt kell fektetni, és bizonyos előírásokat érdemes és be is kell tartani. Még a laikus ember számára is egyértelműnek kellene lennie, hogy sugárzó hőnek vagy közvetlen napfénynek ne tegyük ki, ellenkező esetben felrobban. Sajnos sok ilyen balesetről hallani, hogy a robbanás miatt dőlnek össze vagy rongálódnak meg házak, rosszabb esetben pedig emberek is életüket veszthetik. Nem árt figyelni a szellőzésre sem, főzés közben erősen ajánlott az ablakot vagy ajtót nyitva tartani, ha nem használjuk, akkor pedig zárjuk el.

Vidéken a mai napig nagy hagyománya van a disznóvágásnak, emlékszem még régebben nagymamám is tartott malacokat. Nagy családi program volt, hogy hajnalban felkelt a család és együtt folytattuk le az egész procedúrát. A feldolgozási folyamatot nagyban megkönnyíti a disznóperzselő, ami szintén egy gázpalackkal működő eszköz és nagyon egyszerűen alkalmazható, persze ezt a munkát érdemes arra az emberre bízni, aki a napindító pálinkától még nem kábult el kissé, mert ugye az is a disznóvágási hagyományhoz hozzátartozik.

Még egy különös felhasználási területről olvastam nemrég a gázpalackkal kapcsolatosan, ami számomra is új információ volt, történetesen, hogy a hőlégballon hajtóművében is ugyanaz a háztartási propán-bután van, amivel például mi otthon főzünk, persze maga a palack az nem a háztartási, hanem speciálisan erre kialakított légijármű-üzemanyagtartály.