Indulhat a grillezés anélkül, hogy kifogyna a gázpalack?

Nyár van, meleg, a forró, lustálkodós hétvégéket pedig mi mással lehet megkoronázni, ha nem egy jó grillezéssel? Imádom az ilyen összejöveteleket, szeretek jó társaságban jókat enni. Az étel is ízletesebb, ha magunk készítjük el, és nem csak beülünk egy étterembe. Ezek a közös sütés-főzések közelebb hozzák a baráti társaságunkat egymáshoz, mindig elképesztően jó hangulatban telnek, és tökéletes kikapcsolódás egy átdolgozott hét után.

Már írtam nektek az egyik grillezős kalandunkról, mikor a férjem leégette a szemöldökét a motorolajjal.

Nyáron, hétvégente szinte állandósult program nálunk a sütögetés. A múltkori kis baleset óta visszaszoktunk a gázpalackra, de ezen a hétvégén úgy esett, hogy nem nálunk tartottuk a szokásos baráti összejövetelt, hanem mi is meghívott vendégek voltunk.

Természetesen, ami megesik egyszer, az megesik máskor is. Itt is kifogyott a gázpalack. Azt hiszem, a grillezésekkel mostanában nincs valami nagy szerencsénk, talán a sors nem akarja, hogy könnyen jól lakjunk, inkább szenvedjünk meg a vacsoráért. Persze megint kísérletezhettünk volna a faszénnel, a tűzrakással, akármilyen praktikákkal, de a múltkori után nem igazán szerettünk volna ezzel foglalkozni. Faszén nem is volt a háznál, tűzrakó hely ugyan akad a kert végében, de a múltkori esőzés után száraz fát sehonnan sem tudtunk volna szerezni. Na meg a férjem szemöldöke is csak nemrég nőtt vissza.

A helyzet most kicsit komplikáltabb volt, ugyanis mire fény derült a gázpalack hibájára, már mindenki megivott egy-egy doboz hideg sört a fullasztó hőségben, így az autókázás kilőve, a benzinkút pedig sokkal messzebb van, mint nálunk, esélytelen, hogy a 35°C-os hőségben bárki hazacipeljen onnan egy 11 kilogrammos gázpalackot. A húsok elő voltak készítve, mindenki éhes volt, orvosolnunk kellett valahogy a problémát. Természetesen egyből az interneten kezdtünk böngészni, és rá is találtunk egy életmentő oldalra: gázpalack futár. Meglepődtem, de annak ellenére, hogy még házhoz is hozták, a gázpalack ára egyáltalán nem volt sok.  A grillezés megmenekült, mi pedig biztos, hogy minden sütögetés előtt ellenőrizni fogjuk a palackot, nehogy harmadszorra is megessen a történet.

Ilyenkor gondol bele igazán az ember, hogy elképesztő, hogy mennyit fejlődött a technika, a technológia. Teljesen természetes, hogy lassan mindenre rákeresünk az interneten, az okos telefonunkon, és sokszor tulajdonképpen ez menti meg a programjainkat, a mindennapjainkat a teljes katasztrófától.
Emlékszem, mikor még térképen kellett megnézni, hova szeretnék menni, mikor baleset volt az autópályán, ki sem tudtam kerülni, nem tudtam, csak egy útvonalat, most pedig mindent megold helyettem a GPS, a telefonom, és az internet. Csak jól kell tudni használni. Teljesen elkényelmesedtünk, és talán meg sem lepő, hogy a vacsora, a bevásárlás, a ruhák, a kütyük, szerszámok mellett már a gázpalack is házhoz jön.

Valamilyen szinten annak a híve vagyok, hogy amit lehet, oldjunk meg magunknak, nem hívok szerelőt, ha valami elromlott, csak ha már nagyon muszáj, de el kell ismernem, sokkal egyszerűbb így az életem, hogy pár kattintás, és egy fél óra alatt akárminek utána tudok nézni az interneten, bármire rá tudok keresni, és úgy tűnik, a szinte lehetetlennek tűnő helyzeteket is könnyedén meg tudom oldani.

Az biztos, hogyha megint grillezni támad kedvünk ennyi kudarc után is, nem leszünk annyira elveszettek, mint a motorolajos esetnél.
Annyit azért elárulok, hogy a kezdeti nehézségek ellenére is nagyon jól sikerült a party, és senki nem maradt éhen.

Ennyi kudarc után viszont arra gondoltam, építenünk kellene egy kemencét a kertbe, azzal biztosan kevesebb dolgunk lenne, a sütögetésekhez pedig mindenképpen kiváló lenne.
Olvastam is pár cikket erről, de kemencét építeni nehezebb, mint gondoltam. Betonozás, téglák, rengeteg a hibalehetőség, így ha komolyan bele akarunk vágni, mindenképpen szükségünk lesz egy szakemberre. Hiába, az internet és a lelkesedés ezúttal nem elég, ha komolyan kemencét akarunk, sokkal inkább egy szakemberre kellene bíznunk magunkat.
Ki tudja, talán jövőre már nem lesz leégett szemöldök, és palack csere, csak egy kemence. Igaz, nem ugyanolyan, mintha grilleznénk, de majdnem tökéletesen helyettesíti azt.